Lördagen 10 december 16:00 2022

Baptistkyrkan Hudiksvall

Sonanza

Josef Cabrales Alin vlolin, Mats Wallin klarinett, Michael Karlsson kontrabas, Mats Widlund piano, Joakim Anterot slagverk , samt Jan Risberg presentatör

Program

Jan Risberg: The little crotales  (2022) uruppförande
Bela Bartok: Kontraster (1940) för violin, klarinett och piano
Sven-Erik Bäck: Fem preludier (1964) för slagverk o klarinett 
Andrea Tarrodi: Acasia (2009) för violin, kontrabas och piano                   

                                                    PAUS

Andrea Tarrodi: Eldklotter (2012) för pianooch slagverk
Fredrik Hedelin:   Bli violin (2016),för violin och kontrabas
Hans Eklund: Liten serenad (1954) för klarinett, violin och kontrabas
Igor Stravinsky:  Historien om en soldat (1919) för violin, klarinett och piano

Kammarensemblen Sonanza startade sin verksamhet med mottot att spela ny musik lika välrepeterat som äldre kammarmusik. Under de första två åren studerade medlemmarna Arnold Schönbergs idag klassiska verk Pierrot Lunaire. Detta verk har ensemblen sedermera framfört vid ett stort antal konserter i flera länder. Arbetet resulterade i en grammofoninspelning som släpptes 1991 med mycket fina recensioner.

Redan på mitten av 1980-talet började Kammarensemble Sonanza framföra verk med interaktivt stöd av dator och elektronik. Det teatrala elementet utvecklades i ett samarbete med sångaren och skådespelaren Mikael Samuelsson då Peter Maxwell Davies Eight songs for a Mad King framfördes. Bildkonstens närvaro fick en av sina höjdpunkter i Musik till en katedralbyggare med musik av Thomas Jennefelt och bilder av Kjell Åslund.

Kvitton på Sonanzas betydelse för ny svensk musik kom snabbt. 1982 framträdde Sonanza för första gången och fick genast sitt genombrott med Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire. År 1985 fick ensemblen Svenska Fonogrampriset och fyra år senare Edition Reimers pris Kristallen den fina. 2010 kom den andra Grammisen. En annan typ av kvitto har kommit i konkret musikalisk form: runt 250 verk har uruppförts genom åren. Tidigare medverkan på cd och egna porträtt-skivor omfattar 15 produktioner med företrädelsevis svensk och nordisk nutida musik.

Ensembler för nutida musik brukar jobba nära tonsättare, men med Sonanza har dessa samarbeten tagit ett steg vidare och ett arbetssätt har utvecklats där workshops och seminarier varit framträdande inslag vid sidan av konserterna. 1994 var musikerna Ensemble-in-Residence hos Svenska Rikskonserter med turnéer i Norden samt Tyskland. Ensemblen har även turnerat vid ett flertal tillfällen i USA, England (Huddersfield), Irland, Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Serbien, Kroatien och Turkiet.

Sonanza har under snart 40 år som fast ensemble etablerat sig som en av Skandinaviens ledande inom sitt område.

2022 firar ensemblen 40 år. Det kommer att firas på olika sätt och slutkonserten kommer att äga rum söndagen den 30 oktober 2022. Vid denna konsert är vår ambition att uruppföra fyra nya verk av unga tonsättare. Benjamin Staern kommer att komponera en liten miniopera till sångerskan Magdalena Risberg, just nu aktuell på Malmö Opera. Benjamin har vi följt i ca 20 år och han fanns med på vår Grammisprisade skiva 2009.

Entré 160 kr, medlemmar 120 kr, barn och ungdom under 20 år samt SFI-elever gratis
Inget förköp. Kassan öppnar 18:00 konsertdagen

Rulla till toppen