Fredag 10 november 19.00

Gävlesymfonikerna med Alena Baeva, violin

Äntligen får Alena Baeva åter möta Gävle Symfoniorkester. Christian Reif dirigerar.

Alena Baeva är en prisbelönt rysk violinist, känd för sin fängslande skicklighet och passionerade uttryck. Hon har framträtt med ledande orkestrar över hela världen och vunnit erkännande för sina tolkningar av både klassiska och samtida verk.

Bronsstatyerna Sankt Markus hästar är en episk skulptur utanför Markuskyrkan i Venedig. Statyerna var inspirationen för den serbiska kompositören Isidora Žebeljan att skriva The horses of Saint Mark, ett spännande stycke som flödar av rytm och orkesterrikedomar.

Benjamin Brittens Violinkonsert nr 1 är ett fascinerande verk som skapar en djup dialog mellan solist och orkester. Den består av tre satser och innehåller utmanande passager, vilket kräver virtuos teknik från solisten.

Dimitri Shostakovichs nionde symfoni skrevs på kort tid sommaren 1945. Han var deporterad till Ivanov, vilket var tonsättarföreningens semesterby, dit flertalet betydande tonsättare placerats. Många väntade sig att den nionde symfonin skulle bli kulmen på en trilogi av krigssymfonier med jublande körfinal.
Men den nionde symfonin blev hans kortaste, klassiskt renaste och mest spirituella symfoni, i klaraste Ess-dur. I själva verket blev den en ironisk klackspark mot hela etablissemanget.

Program:
Isidora Žebeljan (1967-2020): The horses of Saint Mark
Benjamin Britten (1913-1976): Violinkonsert nr 1
Dimitri Shostakovich (1906-1975): Symfoni nr 9

Läs mer: https://www.gavlekonserthus.se/konserter/gso-baeva-spelar-britten-hudik/

Rulla till toppen